Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowa królowa to torcik o tyle pracochłonny, że wymaga kilku etapów przygotowania, pomiędzy którymi trzeba uzbroić się w cierpliwość. Zostaje ona w pełni wynagrodzona wykwintnym efektem!
Tortownica 22 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118099
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8419
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2150
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1546
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118099
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8419
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2150
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1546
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka (mikserem na wysokich obrotach) na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosyp do piany cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera do minimum. Dodaj do piany partiami obie mąki.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm. Przelej do formy ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Wyjmij z tortownicy i wystudź na kratce „do góry dnem”. Przekrój biszkopt na dwa blaty. Nasącz je ponczem przygotowanym z soku z cytryny, wody i cukru.
Opłucz truskawki, usuń z nich szypułki. Około połowę pokrój na kawałki. Drugą część zblenduj na mus. Podgrzej go w rondelku. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i dokładnie wymieszaj z ciepłym musem truskawkowym.
Umieść jeden z nasączonych blatów biszkoptu w tortownicy i posmaruj około połową musu truskawkowego. Wstaw na godzinę do lodówki.
Rozpuść żelatynę w mleku. Dokładnie wymieszaj. Ubij śmietanę „na sztywno” mikserem na wysokich obrotach. Dosłodź cukrem pudrem. Wymieszaj delikatnie z mascarpone, ziarenkami z laski wanilii i przestudzoną żelatyną.
Rozprowadź cienką warstwę kremu na stężałym w tortownicy musie. Przykryj drugim blatem. Wyłóż na niego część kremu (zostaw trochę do otynkowania biszkoptu – przechowuj w temperaturze pokojowej) i wyrównaj. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Podgrzej lekko resztę musu truskawkowego, jeśli trzeba go upłynnić. Na stężałym kremie rozłóż kawałki truskawek. Zalej musem. Wstaw z powrotem do lodówki. Gdy mus stężeje, otynkuj biszkopt (jeśli krem stanie się zbyt gęsty, także możesz go lekko podgrzać). Wstaw ciasto z powrotem do lodówki.