Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polana pełna krzaków dojrzałych truskawek to marzenie każdego wielbiciela sezonowych owoców. Nie każdy ma okazję je spełnić. Za to każdy może cieszyć się ciastem Truskawkowa Polana.
Forma 20x30 cm
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1808
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8375
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 757
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253474
Polecam.
Odsłon: 1464
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1808
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8375
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 757
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253474
Polecam.
Odsłon: 1464
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij (mikserem na wysokich obrotach) na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cukier. Zmniejsz obroty miksera i wmiksuj do piany żółtka. Dodawaj je po jednym. Do masy jajecznej przesiej partiami mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając składniki drewnianą łopatką.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 20x30 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstaw do wystudzenia na kratce. Przekrój na dwa blaty.
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Pokrój owoce na ćwiartki lub grube plasterki.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale z 300 ml wody.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru pudru. Połącz z serkiem mascarpone i ekstraktem waniliowym. Podziel krem na dwie równe części.
Rozpuść żelatynę w 2-3 łyżkach gorącej wody. Połącz z jedną częścią kremu. Wyłóż ją na jeden z blatów umieszczonego w formie biszkoptu. Równomiernie rozłóż na kremie połowę truskawek. Przykryj drugim z blatów. Połącz około 1/3 galaretki z resztą kremu. Rozprowadź go na wierzchu ciasta. Rozłóż na warstwie kremu resztę truskawek. Wstaw do lodówki.
Gdy krem nieco stężeje, ostrożnie przelej do formy resztę galaretki (jeśli to konieczne, przedtem lekko ją upłynnij). Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin.