Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, nie za słodkie, lekkie, baaardzo truskawkowe ciasto. Dosyć czasochłonne ale gwarantuję, że smak wynagradza czas spędzony na jego przygotowanie :-)
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3276
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1274
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1743
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 575
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3276
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1274
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1743
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 575
Składniki
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, nadal ucierając. Gdy cukier się rozpuści dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do formy (24 x 24cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. (do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu blachy z piekarnika zrzucić ją z wysokości ok. 40-50cm na podłogę. Wystudzić. Budyń truskawkowy: truskawki umyć, oczyścić z szypułek, zmiksować blenderem, przełożyć do garnka. Dodać cukier i sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia. W wodzie rozprowadzić proszek budyniowy tak aby nie było grudek. Mieszankę wlać do gotującego się musu, mieszając gotowac chwilkę aby budyń zrobił się gęsty. Gorący wylac na biszkopt, wyrównać, wystudzić. Pianka truskawkowa: Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, zmiksowac blenderem, przelać do garnka, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować, Zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do ciepłego musu, dokładnie wymieszać, odstawic do przestygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Zimny serek zmiksowac na gładką masę i dodać do niego przestudzony mus truskawkowy, wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wmieszać w masę serowo-truskawkową. Wylać na budyń truskawkowy, wyrównac i schłodzić w lodówce. Galaretka z truskawkami: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, wystudzić do delikatnego tężenia. Kilka łyżek tężejącej galaretki wylac na piankę truskawkową, wstawić do lodówki. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na grube plastry. Ułożyć gęsto na galaretce. Na wierzch wylac resztę tężejącej lekko galaretki. Całość schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego :-)