Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowa sonata to romantyczna opowieść o słodkich smakach, która kojarzy się z wiosennym podmuchem wiatru i słonecznymi uśmiechami. Wypróbuj to warstwowe ciasto idealnie sprawdzające się jako domowy wypiek na każdą okazję albo wyjątkowy i kolorowy tort.
Tortownica o średnicy ok. 20-21 cm
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 447
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2674
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 447
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2674
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Dodaj po jednym żółtku, dalej miksując. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20-21 cm i piecz w 180°C przez 20–25 minut. Ostudź.
Rozpuść 2 opakowania galaretki w 700 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, podziel ją na 2 równe części.
Zrób teraz krem. Proszek budyniowy połącz z mlekiem i dodaj obydwie mąki. Zagotuj i delikatnie ostudź. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj margarynę, a na koniec budyń. Najlepiej dodawaj składniki partiami. Zmiksuj całość na gładki krem.
Złóż teraz truskawkową sonatę. Pokrój połowę truskawek w kostkę, a drugą część w plasterki. Na biszkopcie ułóż pierwsze owoce i zalej je połową galaretki. Włóż do lodówki, aby stężała. Wtedy rozsmaruj krem. Ułóż truskawki w plasterkach i zalej pozostałą galaretką. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia.