Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odwrócony biszkopt z truskawkami w karmelu - przepyszne ciasto którym warto pożegnać sezon na truskawki.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 352
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 83
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 78
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 60
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2526
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 352
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 83
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 78
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 60
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2526
Składniki
Oczysić truskawki i przekroić każdą wzdłóż. Okrągłą formę z wyjmowanym bokiem (ok 24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować karmel: wsypać cukier do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu. Delikatnie mieszać. Kiedy cukier stopi się całkowicie dodać wino i zamieszać ( może mocno bulgotać więc trzeba uważać) Karmel wylać na dno formy i ułożyć na nim truskawki, płaską częścią na spód.
Przygotować biszkopt: mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru na puszystą białą masę. Do żółtek dodać mąkę z proszkiem, olej, sok i skórkę z cytryny oraz ocet. Dokładnie zmiksować. W oddzielnym naczyniu ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wmieszać do msy trochę ubitych białek, stopniowo dodawać resztę białek, delikatnie mieszając. Wyłożyć ciasto na truskawki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 35 minut
Podczas pieczenia może wyciekać sok z truskawek – najlepiej więc wyłożyć pod formę z ciastem dodatkową blachę albo okręcić ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto przestudzić. Do formy przyłożyć talerz i zdecydowanym ruchem obrócić do góry dnem. Uważać na sok z truskawek, który jest na spodzie ciasta bo może wyciekać. Ciasto podawać z jogurtem, kwaśną śmietaną albo lodami.