Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odwrócony biszkopt z truskawkami w karmelu - przepyszne ciasto którym warto pożegnać sezon na truskawki.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Oczysić truskawki i przekroić każdą wzdłóż. Okrągłą formę z wyjmowanym bokiem (ok 24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować karmel: wsypać cukier do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu. Delikatnie mieszać. Kiedy cukier stopi się całkowicie dodać wino i zamieszać ( może mocno bulgotać więc trzeba uważać) Karmel wylać na dno formy i ułożyć na nim truskawki, płaską częścią na spód.
Przygotować biszkopt: mąkę przesiać i zmieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru na puszystą białą masę. Do żółtek dodać mąkę z proszkiem, olej, sok i skórkę z cytryny oraz ocet. Dokładnie zmiksować. W oddzielnym naczyniu ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie wmieszać do msy trochę ubitych białek, stopniowo dodawać resztę białek, delikatnie mieszając. Wyłożyć ciasto na truskawki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 35 minut
Podczas pieczenia może wyciekać sok z truskawek – najlepiej więc wyłożyć pod formę z ciastem dodatkową blachę albo okręcić ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto przestudzić. Do formy przyłożyć talerz i zdecydowanym ruchem obrócić do góry dnem. Uważać na sok z truskawek, który jest na spodzie ciasta bo może wyciekać. Ciasto podawać z jogurtem, kwaśną śmietaną albo lodami.