Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowe marzenie to prawdziwie letni, orzeźwiający deser ze świeżymi truskawkami.
średnica tortownicy: 20 cm
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 834
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 674
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5794
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 600
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4828
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1042
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 834
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 674
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5794
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 600
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4828
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1042
Składniki
Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę zalej zimną wodą w małej miseczce i odstaw na 5-10 minut do napęcznienia. Następnie rozpuść ją w mikrofalówce i odstaw do ostudzenia.
W dużej misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na sztywno.
W osobnej misce krótko zmiksuj schłodzony serek mascarpone, aby go rozluźnić. Stopniowo dodawaj ser do ubitej śmietanki, delikatnie miksując na niskich obrotach. Następnie dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj.
Złóż ciasto. Na biszkopcie rozsmaruj cienką warstwę kremu śmietanowego.
Połowę galaretki przelej do osobnej miski i dodaj do niej rozdrobnione truskawki wymieszaj. Wylej masę na biszkopt i wstaw całość do zamrażalnika na 20-30 minut.
Następnie wyłóż pozostały krem śmietanowy i wyrównaj go. Wstaw do zamrażalnika na kolejne 20 minut.
Na górze porozkładaj pozostałe, pokrojone truskawki. Zalej wszystko pozostałą galaretką.
Truskawkowe marzenie wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego zastygnięcia. Podawaj na zimno.
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku, miksując tylko do połączenia.
Delikatnie, łyżką lub szpatułką, wmieszaj przesianą mąkę do masy jajecznej, dodając ją w kilku partiach.
Przelej masę do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego na 170 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij ciasto i je ostudź na kratce. Umieść je ponownie w formie.
Przygotuj galaretkę. Galaretki rozprowadź w wodzie i odstaw do przestudzenia.
Truskawki podziel na dwie równe części. Jedną z nich rozdrobnij widelcem, a drugą pokrój na połówki lub grube plasterki.