Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie letnim lubię dodać do klasycznego tiramisu lekki twist w postaci sezonowych owoców :) Tym razem padło na truskawki, które świetnie podkręcają całość deseru i idealnie tu pasują :) Jeśli lubicie tiramisu, ta wersja z pewnością Wam zasmakuje :)
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 148
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 99
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 49
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 148
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 99
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 49
Składniki
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Pozbawić szypułek i pokroić w kostkę. Kawę przelać do płaskiego naczynia, wystudzić i dodać likier. Jajka sparzyć gorącą wodą. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka umieścić w misce i ubić z 1 łyżką cukru na bardzo sztywną, jasną masę. Kiedy masa będzie dobrze ubita, partiami dodawać ser mascarpone i krótko miksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. Stopniowo dodawać pianę do gotowej masy serowej i krótko zmiksować na wolnych obrotach. Kawałki biszkoptów maczać na krótką chwilę w naparze kawowym i ułożyć na dnie pucharków. Oprószyć kakao, dodać kawałki truskawek i porcję masy serowej. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem obficie posypać gorzkim kakao.