Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowe tiramisu to delikatne warstwy kremu oraz biszkoptu nasączonego aromatycznym syropem kawowym. Dzięki połączeniu klasycznego smaku z owocową nutą, ten deser zachwyci wszystkich członków twojej rodziny.
Wymiary formy: 20x30 cm
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5616
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1100
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12208
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5161
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5616
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1100
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12208
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5161
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Składniki
Złóż ciasto. Włóż jeden blat z powrotem do blaszki. Posmaruj go dużą ilością syropu i przykryj drugim blatem.
Na wierzchu rozłóż najpierw krem truskawkowy, a następnie klasyczny.
Górę Truskawkowego tiramisu posyp kakao i udekoruj świeżymi truskawkami.
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
Zmniejsz obroty i dodawaj po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Za pomocą drewnianej szpatułki dodaj przesianą mąkę do masy jajecznej w kilku partiach.
Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Wstaw ciasto do pieca nastawionego na 170 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij biszkopt, ostudź go i przedziel na dwa blaty.
Przygotuj syrop, mieszając ze sobą wszystkie składniki.
Przygotuj krem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę, nad gotującą się wodą.
Dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy; zmiksuj wszystko tylko do połączenia składników.
W osobnej misce ubij białka na sztywno. Delikatnie wmieszaj je do masy.
Truskawki podziel na dwie części. Połowę z nich podziel na mniejsze kawałki – ćwiartki lub połówki, a drugą połowę zmiksuj blenderem.
Krem podziel na połowy. Do jednej z nich dodaj puree truskawkowe i kawałki truskawek.