Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto , które prezentuje na blogu powstało na bazie ciasta ananasowiec, ale zmodyfikowane przeze mnie i tylko z truskawkami. Zastanawiałam się jak je nazwać i skoro z ananasów ananasowiec to z truskawek truskawkowiec. Ciasto bardzo pyszne, winne
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 293
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 22451
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8887
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 704
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 293
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 22451
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8887
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 704
Składniki
Białka ubijamy ze szczypta soli na pulchną masę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Pod koniec dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Wylewamy na dużą prostokątna formę , wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 min. Biszkopt będzie niski i o to chodzi, ponieważ ważna jest tutaj masa. Przygotowujemy masę. Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek. Wrzucamy do garnka i rozgniatamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Chodzi o to, by zostały kawałki truskawek. Podgrzewamy , aż puszczą sok. Kisiele rozprowadzamy w szklance wody. Wlewamy do truskawek , mieszamy aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy masło i miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. W tym czasie 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Truskawki do dekoracji płuczemy i obieramy z szypułek. Przekrawamy na połowę i układamy na masie truskawkowej Zalewamy tężejąca galaretką i wstawiamy do lodówki. Ciasto powinno postać w lodówce ok 2-3 godziny.