Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy biszkopt z truskawkowym musem pod pierzynką bitej śmietany.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 130
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 157
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 328
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 130
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 157
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 328
Składniki
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Oddzielamy jajka od żółtek i ubijamy białka z 6 łyżkami cukru - na szybkich obrotach, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao - zmniejszamy moc miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 160 stopni. Studzimy
Truskawki rozdrabniamy blenderem w garnku, gotujemy na średnim gazie, dodajemy szklankę cukru ( w zależności od " słodkosci " owoców ), wsypujemy galaretki i energicznie mieszamy do ich rozpuszczenia na średnim gazie. Studzimy.
Gotowy biszkopt wykładamy na blaszkę ( ja zawsze kładę nowy papier ), nasączamy ( wg, uznania woda, cukier i sok z cytryny lub herbata ). Na biszkopt wylewamy wystudzony mus i wkładamy ciasto do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia warstwy truskawek.
W miseczce ubijam śmietankę, cukier puder oraz śmietan-fixy na puch i wykładam na zastygniętą warstwę musu truskawkowego. Można udekorować startą czekoladą bądź truskawkami. Gotowe ciasto wkładamy na nockę do lodówki. Warto pamiętać, że bita śmietana "łapie" zapachy. Także lepiej zabezpieczyć bardziej " pachnącą" żywność typu swojska wędlina czy śledzie lub sos czosnkowy ;-). Smacznego.