Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na biszkoptach na zimno przełożony aksamitną masą truskawkową
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 162982
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 254
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 59
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 162982
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 254
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 59
Składniki
Masa truskawkowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok. 130 ml) i mieszamy aż nie będzie grudek. Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietany ubijamy z cukrem pudrem, gdy galaretka ostygnie(ale nie stężeje) wlewamy ją do śmietany i ubijamy na gęstą masę. Ważne! Najlepiej dodawać pomału galaretkę żeby kontrolować gęstość masy, jeśli wlejemy jej za dużo to masa będzie za rzadka. Na formę ( u mnie okrągła na tartę) wykładamy biszkopty w wolne przestrzenie można dać drobno posiekane biszkopty. Wlewamy masę, wygładzamy łyżką. Zostawiamy na noc w lodówce
Masa Kokosowa: Do rondla wlewamy na dno wodę stawiamy na gaz, jak zacznie wrzeć dajemy mleko z cukrem i mieszamy, gdy się zagotuje dodajemy wiórki kokosowe, nadal gotujemy dopóki wiórki nie wsiąkną całego mleka. Zdejmujemy z gazu dodajemy margarynę mieszamy aby się rozpuściła. Gdy masa ostygnie delikatnie formujemy kulki i układamy na wierzchu tortu, na kuleczki z wiórek układamy truskawki wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.