Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowy zagajnik to ciasto jogurtowe na zimno – przygotowuje się je bez pieczenia, na które często nie mamy ochoty w letnie upały. Smakowite połączenie delikatności jogurtu, aromatu świeżych truskawek i przyjemnej kruchości herbatnikowo-czekoladowego spodu to świetny pomysł na najbliższy deser w gronie domowników lub przyjaciół.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2159
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 219
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2159
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 219
Składniki
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Pokrusz herbatniki na nieregularne kawałki i wymieszaj z masą czekoladową. Rozprowadź ją na dnie silikonowej formy o wymiarach 25x25 cm.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Wymieszaj tak, by nie powstały grudki. Odstaw do przestudzenia. Umyj truskawki i zblenduj około 2/3 ilości. Kilka sztuk zostaw do dekoracji. Resztę pokrój na plasterki.
Wymieszaj jogurt z cukrem. Następnie dodaj powoli przestudzoną żelatynę. 1/3 powstałej masy odlej do osobnego naczynia. Pozostałą masę wymieszaj ze zblendowanymi truskawkami. Wylej ją na spód ciasta i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż nieco stężeje.
Pozostawioną 1/3 masy jogurtowej wymieszaj z kawałkami truskawek oraz granolą. Przelej ją ostrożnie do formy i odstaw ciasto z powrotem do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem ciasto ozdób truskawkami i liśćmi mięty.