Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowy zagajnik to ciasto jogurtowe na zimno – przygotowuje się je bez pieczenia, na które często nie mamy ochoty w letnie upały. Smakowite połączenie delikatności jogurtu, aromatu świeżych truskawek i przyjemnej kruchości herbatnikowo-czekoladowego spodu to świetny pomysł na najbliższy deser w gronie domowników lub przyjaciół.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 772
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22818
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15237
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4925
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45859
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 772
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22818
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15237
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4925
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45859
Składniki
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Pokrusz herbatniki na nieregularne kawałki i wymieszaj z masą czekoladową. Rozprowadź ją na dnie silikonowej formy o wymiarach 25x25 cm.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Wymieszaj tak, by nie powstały grudki. Odstaw do przestudzenia. Umyj truskawki i zblenduj około 2/3 ilości. Kilka sztuk zostaw do dekoracji. Resztę pokrój na plasterki.
Wymieszaj jogurt z cukrem. Następnie dodaj powoli przestudzoną żelatynę. 1/3 powstałej masy odlej do osobnego naczynia. Pozostałą masę wymieszaj ze zblendowanymi truskawkami. Wylej ją na spód ciasta i wstaw do lodówki. Poczekaj, aż nieco stężeje.
Pozostawioną 1/3 masy jogurtowej wymieszaj z kawałkami truskawek oraz granolą. Przelej ją ostrożnie do formy i odstaw ciasto z powrotem do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem ciasto ozdób truskawkami i liśćmi mięty.