Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tybalt to czekoladowe ciasto przełożone kremem budyniowym, zwieńczone aksamitną polewą czekoladową z dodatkiem migdałów.
Średnica formy: 24 cm.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 513
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6988
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244128
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19960
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 513
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 572
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6988
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244128
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji.
Dodawaj po jednym jajku, mieszając dobrze po każdym z nich. Jeśli masa zacznie się ścinać, wsyp łyżkę mąki i wymieszaj.
Dodaj przesiane kakao i mąkę. Wymieszaj. Następnie dolej mleko i ponownie dobrze połącz.
Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę wylej do blaszki i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i całkowicie ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj krem. Mleko wymieszaj z budyniem w garnuszku. Zagotuj je, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Śmietankę kremówkę ubij do uzyskania miękkich szczytów. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas mieszając, do połączenia.
Wstaw krem do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotuj polewę. W garnuszku podgrzej śmietankę do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Dodaj pokruszoną czekoladę i odstaw całość na minutę.
Wymieszaj masę i lekko przestudź.
Złóż ciasto. Na jednym z blatów rozłóż połowę kremu, przykryj drugim blatem i rozsmaruj drugą część kremu. Na wierzchu wylej chłodną, tężejącą już polewę.
Całość udekoruj całymi migdałami.
Ciasto Tybalt wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno.