Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, niepowtarzalne, idealne na przyjęcie, efektowne i syte ciasto, kto lubi piec to polecam !!!
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12179
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12179
Składniki
Ciasto kruche; z podanych składników zarobić kruche ciasto, podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, posmarować powidłami śliwkowymi, z drugiej części zrobić pierogi z makiem. Mak; Masło roztopić dodać resztę składników,masy makowej, dokładnie wymieszać i nadziewać pierogi, układać zrobione na cieście posmarowanym powidłami i piec w temperaturze 180 st.C przez około 40-45 minut.
Masa budyniowa; Z mleka, cukru i budyniu, ugotować budyń, przestudzić, masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto kruche z pierogami. Rolada; białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. wszystko delikatnie wymieszać. wylać na formę do pieczenia. piec w temperaturze 180 stopni C, przez około 30 minut. Po przestudzeniu posmarować marmoladą zwinąć i pokroić w krążki. Ułożyć na masie budyniowej. Luki wypełnić pokrojonymi owocami brzoskwiń.
Galaretki rozpuścić w 750 wrzątku i odstawić do tężenia,. Gdy stężeją zalać nimi ciasto ;-) Moje rady,; Ciasto pracochłonne jeśli chcemy je zrobić w jeden dzień. Ja zawsze ciasto kruche i roladę piekę tak 2 dni wcześniej, potem je wykańczam. Pyszne, polecam !!!