Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te proste i pyszne wafle z ptasim mleczkiem to idealny wręcz deser do zrobienia z dziećmi. Pamiętajcie jednak, aby zrobić większą porcję bo ekspresowo znikają ze stołu.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19380
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13105
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1752
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232218
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19380
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13105
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1752
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232218
Składniki
Galaretkę rozpuść w około 250 ml gorącej wody i ostudź. Żelatynę zalej 100 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, dodaj ją do mocno rozgrzanego (ale nie wrzącego) mleka kokosowego i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie ostudź.
Gdy mleko kokosowe z żelatyną będzie już zimne, a galaretka niemal tężejąca, ubij zimne skondensowane mleko z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Ubijaj tak długo, aż mleko się spieni, a następnie ciągle miksując dodawaj niewielkimi porcjami ostudzone mleko kokosowe z żelatyną. Całość miksuj do momentu, aż masa zacznie gęstnieć.
W foremce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż wafle tortowe. Wyłóż na nich część gęstniejącej białej masy, a na nią wyłóż cienką warstwę tężejącej galaretki (nie musi to być równa warstwa). Na galaretkę połóż kolejną warstwę ptasiego mleczka. Powtarzaj te czynności tak długo, aż skończy się biała masa — na ostatnią jej warstwę połóż wafle tortowe, przyciśnij je deską do krojenia, którą dodatkowo możesz czymś obciążyć. Dzięki temu wafle nie wygną się pod wpływem wilgoci z ptasiego mleczka.
Wafle z ptasim mleczkiem wstaw do lodówki lub wynieś w chłodne miejsce, by wszystkie warstwy porządnie stężały. Gdy będą już gęste, zdejmij obciążenie i wyciągnij całość z blaszki.