Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne, lecz z nowym składnikiem, który dodaje ciastu niepowtarzalny smak.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 448
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1805
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 368
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 448
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1805
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 368
Składniki
Budyń gotujemy na soku pomarańczowym i odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę, jaja, masło, proszek mieszamy i ugniatamy ciasto (pamiętajcie posypać lekko mąką stolnice aby nie przywarło).Dzielimy na 2 części, rozwałkujemy na placki wielkości formy do pieczenia.
Powstałe placki wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia-nawijamy ciasto na wałek i przekładamy delikatnie (dla mniej wprawionych proponuje ułożyć papier na stolnicę, posypać mąką i bezpośrednio na nim rozwałkować i włożyć aby do blachy).
Na oba spody nakładamy warstwę powideł. Ubijamy białka ze słodzikiem, dzielimy na pół i nakładamy na powidła. Możecie dodatkowo jeden placek posypać dodatkami lub nie.
Oba placki pieczemy 20 min 180 stopni. Gdy ostygnął, na placek (ten bez dodatków) nakładamy budyń i przykrywamy go drugim.
Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.