Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każda okazja dobra do zrobienia słodkości. Te ciasteczka są kruche. Delikatne. Waniliowe lekko. Od Nigelli Lawson.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44650
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182090
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 245
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44650
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182090
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 245
Składniki
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajo z ekstraktem i ubijam do połączenia. Następnie dodaję przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę /w kilku partiach/ cały czas miksując, do dokładnego połączenia. Ciasto dzielę na 2 części. Owijam w folię i chłodzę w lodówce /minimum 30 minut/.
Po upływie około godziny wyjmuję pierwszą partię ciasta. Rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie /Nigella sugeruje 5 mm – mi wyszły krzywusy, dlatego część się spiekła/. Foremką wycinam ciastka i układam na blasze. Ścinki ponownie zagniata, wałkuję i wycinam – do zużycia ciasta. Piekę pierwszą partię około 10 minut. Do zezłocenia /ciacha w środku powinny być miękkie – stwardnieją podczas studzenia/. Czynności powtarzam z drugą porcją ciasta. Studzę ciastka na metalowej kratce. Oprószam cukrem pudrem.