Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój autorski przepis na Halloweenowy wypiek. Amerykańskie święto już za pasem, dlatego zachęcam do wypróbowania niezwykle lekkiego, delikatnego wypieku. Puszysty kakaowy biszkopt łączy się tu z puszystą masą waniliową. W moim domu skradł serca, a może żołądki ;)
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2426
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 975
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2426
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 975
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywna masę a następnie dodajemy stopniowo cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy pojedynczo żółtka i ubijamy dalej jeszcze kilka minut. Do osobnej miski przesiewamy kakao, maki i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj dodajemy powoli przestudzony tłuszcz, a następnie mąki i kakao, mieszając dokładnie, ale powoli, tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do silikonowej keksówki, ewentualnie zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni i pieczemy 40 - 45 minut. Dlaczego zdecydowałam się na tak nietypowe rozwiązanie? Biszkopt jest wysoki, nie chciałam aby się spalił, nie chciałam też żeby był w środku niedopieczony. Przyznam się, że wyszedł mi całkiem dobrze.
Tak upieczony biszkopt dobrze jest wystudzić (ja z ciekawości dobrałam się do jeszcze ciepłego). wyjmujemy go z foremki, jednak w przypadku silikonu nie pomagamy sobie nożem, ponieważ moglibyśmy ją uszkodzić. Zawsze można sobie pomóc drewnianym patyczkiem do szaszłyków.
Odcinamy wierzch biszkoptu (jak najcieniej). duchd5.jpg Biszkopt wkładamy z powrotem do foremki - będzie stabilniejszy. Ustawiając nóż pod lekkim ukosem tniemy przy brzegach, z jednak jak i drugiej strony, pamiętając aby nie docinać do końca. Łyżeczką wydrążamy ciasto (przepis na szybki deser z jego wykorzystaniem już wkrótce).
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, rozpuszczamy. Śmietankę dobrze chodzimy i ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodajemy do ubitej śmietanki serek, miksujemy a następnie utrwalamy żelatyną (aby nie powstały grudki - część kremu mieszamy z żelatyną a następnie wlewamy wolnym strumieniem do całości). Kilka łyżek kremu przekładamy do miseczki i dodajemy do niego kakao - tyle aby uzyskać pożądany, ciemny kolor.
Na spód wydrążonego biszkoptu kładziemy warstwę białej masy. Masę czekoladową przekładamy do zwykłego woreczka i odcinamy jego róg tak aby powstał niewielki otwór. Kremem ryzujemy dwie cienkie linie na warstwie białej. Całość przykrywamy kolejną porcją białej masy, uważając by nie zniszczyć kakaowych linii. Po środku robimy jedną, grubszą linię czekoladową. Całość przykrywamy kremem aż do poziomu brzegów biszkopta. Nakładamy odcięty biszkopt, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na 1 - 2 godziny do stężenia. Foremkę przykładamy do patery na której będzie podane ciasto i delikatnie zdejmujemy. Możemy dekorować nasze ciasto.
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dokładnie rozpuszczoną rozsmarowujemy na lekko pogiętej foli aluminiowej i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Pozostałe składniki (poza likierem i cukrem pudrem) rozpuszczamy, po zdjęciu z ognia dodajemy przesiany cukier puder i likier/sok. Wystudzonym ''sosem'' polewamy nasze ciasto na wierzch zdobimy połamaną czekoladą. Mi zostało odrobinę kakaowego kremu, który też wyłożyłam. w związku z problemami technicznymi odsyłam w więcej zdjęć (w trakcie przygotowań) na mojego bloga : http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,344079210,title,Waniliowy-Duszek,index.html