Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla tych, którzy lubią mocno czekoladowy, a jednocześnie, intensywnie bakaliowy i rumowy smak. Ciasto przypomina trochę pyszne wilgotne trufle czekoladowe kupowane przez moją mamę na święta.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 208
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 102
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 63
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 208
Składniki
3 szklanki mąki, proszek do pieczenia, jaja, 3 łyżki cukru i 200 g margaryny zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej z nich upiec jeden placek. Temperatura ok 175 stopni, piec ok 30 - 40 minut.
Rodzynki, słonecznik zalać likierem i olejkiem do ciast.
Budyń wraz z 3 łyżkami mąki rozrobić w 3/4 szklanki mleka. 1 i 1/4 szklanki mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. Składniki połączyć tak jakbyśmy gotowali budyń. Gotową masę lekko przestudzić. Następnie za pomocą miksera ubić krem dodając 1 kostkę margaryny
Jedno z ciast posmarować grubo powidłami śliwkowymi. Drugi rozkruszyć w misce na drobno, dodać 2 łyżki kakao, szklankę mleka, namoczone bakalie i dobrze wyrobić, tak aby powstała plastyczna masa. Jeśli masa jest zbyt osobna można dodać do niej nieco powideł.
Na wysmarowane powidłami ciasto wykładamy zrobioną przez nas masę bajaderkową ponownie smarujemy ją powidłami (można powidła wymieszać dodatkowo z odrobiną kakao) na wierzch wylewamy krem budyniowy.
tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możemy posypać je dodatkowo odrobiną kakao.
Smacznego