Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam gruszki, postanowiłam zrobić je w drożdżówie ale z procentami:)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
W misce kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i czekamy by ruszyły. Do zaczynu dodajemy 2 żółtka, jedno jajo całe, cukier, szczyptę soli, roztopioną margarynę oraz mąkę. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy, odstawiamy by nam podrosło. Jak nasze ciasto rośnie, obieramy gruszki, kroimy na ósemki. Na suchej patelni karmelizujemy cukier, dodajemy na karmel gruszki i podlewamy winem by były do połowy zakryte. Z cukru przeważnie robi się lizak ale jak delikatnie mieszamy to nam się ładnie rozpuszcza. Mieszamy nasze gruszki i czekamy by ładnie odparował nadmiar wina a gruszki nabrały ładnego herbacianego koloru.
Jak nasze ciasto podrosło, wałkujemy go nadając mu kształt prostokąta. Na środek kładziemy nasze karmelizowane gruszki. Ciasto po bokach nacinamy na centymetrowe paski, układamy na gruszkach nasze paseczki robiąc tak zwanego kłoska.
Formę keksową wykładamy papierem, delikatnie przenosimy nasze ciasto i smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika na 50 minut i pieczemy. SMACZNEGO.