Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z bitą śmietaną i galaretką poziomkową. Proste i bardzo fajnie wyglądające.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 35
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 529
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2004
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3994
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 35
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 529
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2004
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3994
Składniki
Na biszkopt: ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, delikatnie mieszamy. Na blaszkę (25 na 36 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy nasze ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Obie galaretki rozpuszczamy w odpowiedniej ilości wrzątku podanej na opakowaniu i zostawiamy do wystygnięcia. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy w poprzek na dwie części. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec wsypujemy mleko w proszku oraz wlewamy przestudzoną żelatynę. Biszkopt od przekrojonej strony smarujemy bitą śmietana na obu blatach. Na dolną cześć biszkoptu z bitą śmietaną wykładamy tężejącą galaretką, przykrywamy górną częścią biszkoptu śmietaną do galaretki. Całe ciasto chłodzimy w lodówce około godziny. Możemy wierzch ciast polać polewą lub obsypać cukrem pudrem.