Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwałam to ciasto warstwowcem mleczno - galaretkowym, bo składa się z cienkich warstw kolorowych galaretek i warstw mlecznych. Właściwie ciasto to robi się z dwóch podstawowych składników jakimi są mleko i galaretki. Takich warstw można zrobić dowolną ilość zwiększając odpowiednio proporcje składników.
Składniki
Zimne mleko (użyłam mleka 2%) wlałam do garnka. Wsypałam do niego cukier kryształ i cukier waniliowy. Powoli podgrzewając mleko, mieszałam aż do rozpuszczenia się cukru. Mleko doprowadziłam do zagotowania, a następnie zdjęłam z palnika. W między czasie zagotowałam 1 szklankę (250ml) wody i gorącą wodą zalałam żelatynę. Mieszałam, aż się całkowicie rozpuściła. Rozpuszczoną żelatynę od razu przelałam do mleka i wymieszałam. Szklankę mlecznej mieszanki odlałam i odstawiłam aby się przestudziło. Pierwszą galaretkę (cytrynową) rozpuściłam w 1 szklance gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Prostokątną blachę o wymiarach 26x36cm wyłożyłam folią spożywczą. Gdy mleko wystygło wylałam je do blachy tworząc pierwszą warstwę ciasta i od razu wstawiłam do lodówki do stężenia. Gdy warstwa mleczna była sztywna, wylałam na nią zimną, ale nie tężejącą galaretkę i ponownie wstawiłam ciasto do lodówki. Gdy ciasto się chłodziło, odlałam drugą szklankę mlecznego płynu do schłodzenia i rozrobiłam następną galaretkę (truskawkową) w szklance wody. I znów wylałam zimne mleko do blaszki na galaretkę, schłodziłam, wylałam zimną galaretkę truskawkową, schłodziłam. Dalej znów powtarzałam ten sam proces odlewając szklankę mleka i rozpuszczając po kolei galaretki, aż do wyczerpania składników. Po wylaniu ostatniej warstwy ciasto zostawiłam w lodówce na całą noc aby się dobrze kroiło. Następnego dnia ciasto wyjęłam z blachy i odkleiłam folię. Tak jak napisałam na początku warstw ciasta można zrobić więcej zwiększając proporcje składników, bo używając tej wielkości blachy co ja, jest jeszcze trochę zapasu na kilka warstw. Można też użyć mniejszej foremki.