Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno na spodzie ciasteczkowym. Sernik z wkładką jeżynową z warstwą malinową, waniliową i jagodową. Sernik na górze z galaretką z musem z mirabelek. Udekorowany galaretkami z musem malinowym. Sernik wyszedł, bardzo winny i pyszny.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 302
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2245
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2822
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 630
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 302
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2245
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2822
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 630
Składniki
wkładka-Jeżyny rozgotować z paroma łyżkami wody i cukrem do smaku.Przetrzeć przez gęste sito. Jeszcze raz zagotować, odstawić i zaraz dodać galaretkę i dobrze wymieszać.Ostudzić i przelać do głębokiej małej miseczki i schłodzić w lodówce, do zastygnięcia.
dekoracja-Maliny rozgotować z paroma łyżkami wody i cukrem do smaku.Przetrzeć przez gęste sito. Jak komuś pestki nie przeszkadzają to nie musi. Jeszcze raz zagotować, odstawić i zaraz dodać galaretkę i dobrze wymieszać.Ostudzić i ponalewać do silikonowych pojemniczków, większych i małych.Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.( Ja jednocześnie robiłam takie dwa serniki, dlatego dekoracji mam podwójnie, ale i z podwójnej porcji składników.)
spód-Ciasteczka rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą, wlać do ciasteczek i wymieszać. Zaraz wsypać do tortownicy 27 cm.wyłożonej podkładką do tortów i zabezpieczonej, wyżej. Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką.Trochę schłodzić.
masa 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,potem z serem i musem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy, wyrównać i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
Nożem obkroić wkładkę w miseczce. Odwrócić do środka tortownicy na masę malinową i zdjąć miseczkę.
masa 2-Postąpić jak z 1 masą , wlać do tortownicy i wyrównać.Schłodzić z pół godz.w lodówce.
masa 3-Zrobić jak poprzednie masy i wylać do tortownicy.Schłodzić z pół godz. do zastygnięcia.
galaretka- Wodę zagotować, odstawić i zaraz wymieszać z galaretką do jej rozpuszczenia. Dodać dżem z mirabelek, ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać do tortownicy i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia. Przenieść wraz z podkładką na paterę.(żeby sernik nie przesunął się, to na paterę w środku, ułożyć z pól łyżeczki masła.)
Zastygłe dekoracje, łyżeczką wyjąć z pojemniczków i udekorować sernik. Dodatkowo udekorować miętą.
Sernik przetrzymywać w lodówce a kroić ciepłym i ostrym nożem.