Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie masz pomysłu na weekendowe ciasto do kawy, przetestuj ten przepis. Ciasto straciatella pokochają wszyscy.
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4405
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 644
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4405
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1110
Polecam.
Odsłon: 644
Składniki
Zrób biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli. Na koniec dodawaj sukcesywnie cukier, aż piana zacznie gęstnieć. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka. Przesyp mąkę i proszek do pieczenia i dodaj do masy. Dosyp kakao i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w 170-180 stopniach. Wystudź.
Gdy ciasto wystygnie, przekrój je wzdłuż na 2 równe części.
Przygotuj masę. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Zostaw do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Podczas pracy miksera dodawaj stopniowo po łyżce mascarpone. Na koniec wlej wystudzoną czekoladę. Czekoladę gorzką pokrój na drobne kawałki i dodaj do kremu. To właśnie da nam efekt tytułowej straciatelli.
Przełóż biszkopty masą i zrób polewę - masło i czekoladę rozpuść, wystudź i polej ciasto. Przed zjedzeniem odstaw ciasto do lodówki.