Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik dyniowy z kruszonką smakuje zarówno w wersji normalnej, jak i wegańskiej. Obydwie wersje różnią się tylko 3 składnikami, więc przepis nie jest zbyt skomplikowany. Spód i kruszonka składają się między innymi z prażonych pestek dyni, co nadaje im szczególnego smaku, a nadzienie składa się z dwóch warstw – serowej i dyniowej z przyprawami, które szczególnie smakują w okresie Bożego Narodzenia.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 450
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 795
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 450
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 795
Składniki
Uprazyc pestki dyni na patelni bez tluszczu i razem z maka grubo zmielic w mikserze lub blenderze. Wymieszac z pozostalymi skladnikami i wyrobic na kruszonke. Ostawic do schlodzenia na 30 minut.
Dynie obrać, pokroic na kawalki i ugotowac do miekkosci w niewielkiej ilosci wody z odrobina cynamonu. Odcedzic wode i dokladnie rozgniesc miazsz dyni. Zmiksowac zamiennik sera smietankowego na gladka mase i wymieszac z zamiennikiem twarogu, cukrem i skrobia. Umyc pomarancze i zetrzec polowe skórki. Imbir równiez obrac i zetrzec na tarce i dodac do masy serowej z cynamonem lub przyprawa do piernika. Wszystko dobrze wymieszac.
Rozgrzac piekarnik do 180° C (termoobieg). Tortownice (srednica 26 cm) wylozyc papierem do pieczenia i zacisnac w pierscieniu. Rozsmarowac troche margaryny na brzegach. Dokladnie wcisnac 2/3 kruszonki do formy. Reszte kruszonki ponownie schlodzic. Polowę nadzienia ulozyc na kruszonce i równomiernie rozprowadzic. Druga polowe wymieszac z puree dyniowym
Na mase serowa nalozyc warstwe z puree dyniowym i wierzch posypac reszta kruszonki. Piec w temp. 180° C przez około 40-50 minut. Podawac na cieplo lub na zimno.