Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu dopadło mnie przeziębienie. Jako że choruję bardzo rzadko, raz na kilka lat, to zwykle bardzo mnie to męczy. Wraz z przeziębieniem naszła mnie chęć na zupełnie inne ciasto. Ciasto, jakiego nigdy jeszcze nie robiłam. Ponieważ od jakiegoś czasu korciło mnie właśnie ciasto wegańskie - padło na takie. Okazało się, że ciasto bez mąki pszennej, bez mleka i bez jajek może być smaczne, a wyglądem i konsystencją nie przypominać podeszwy od glana (czego się nieco obawiałam). Przepis podpatrzyłam na kwestii smaku, ale nieco zwiększyłam proporcje, by ilość ciasta odpowiadała tortownicy 22cm. Przypomina trochę ciasto piaskowe.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1542
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 114
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18362
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 583
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1021
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1542
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 114
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18362
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 583
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1021
Składniki
Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku, żeby się rozpuściło.
Do miski wsypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy je łyżką. Dodajemy mleko kokosowe i starannie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Do tortownicy wlewamy 2/3 ciasta, a do pozostałej w misce części dodajemy karob i mieszamy.
Wykładamy na pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka - powinno to być jakieś 50 minut, ale każdy piekarnik piecze po swojemu, więc po prostu trzeba pilnować.. Wbrew pozorom wyrasta w miarę nieźle :) Jeśli chcemy, przygotowujemy polewę z czekolady i mleka kokosowego, którą rozprowadzamy po ostudzonym cieście. Ja tam posypałam cukrem pudrem i też było fajnie :) Ciasto naprawdę smaczne, słodkie, kruche i wyjątkowo delikatne. Mojej córci bardzo smakowało, zresztą nie tylko jej - ciasto zniknęło naprawdę szybko :) Smacznego!!!!