Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po upieczeniu tego wegańskiego brownie nikt nie uwierzy, z jakich składników zostało wykonane. To właśnie za sprawą słodkiego ziemniaka wypiek nabiera głębi, smaku i cudownej wilgoci. Gotowe ciasto możesz polać czekoladą i posypać płatkami migdałów. Osoby uwielbiające bogate desery ucieszą się z dodatkowej porcji lodów waniliowych i kilku świeżych owoców na talerzu obok porcji brownie.
Blaszka: 23 x 23
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8628
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8628
Składniki
Aby przygotować puree ze słodkich ziemniaków, przekrój je na pół i posmaruj przekrojone powierzchnie olejem. Połóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (skórką do dołu) i wstaw do pieca nagrzanego do 190°C na 25-30 minut lub do momentu, aż staną się miękkie. Po upieczeniu przykryj folią aluminiową, papierem lub pokrywką, odłóż na 5 minut i pozwól, aby się zaparzyły. Następnie obierz ze skórki i rozgnieć widelcem lub blenderem, po czym odłóż.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, przesiej je i odstaw. Przełóż puree ze słodkich ziemniaków do misy miksera, dodaj masło orzechowe (jeśli jest zbyt twarde, lekko je podgrzej) i wanilię, po czym zmiksuj na gładką masę. Stopniowo (po łyżce) dodawaj sypkie składniki i wymieszaj do połączenia.
Przełóż ciasto do blaszki (23 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Gdy wyjmiesz brownie z piekarnika, powinno wyglądać na niedopieczone i lekko wilgotne w środku. Ciasto wyjmij z blaszki i pozwól ostygnąć. Jego konsystencja stanie się bardziej zwarta, gdy stanie się zimne. Wegańskie brownie pokrój na kawałki, polej rozpuszczoną czekoladą i posyp płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami i podawaj.