Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszych czasach bez trudu upieczesz pyszne wegańskie ciasto. W sklepach coraz łatwiej jest znaleźć zamienniki produktów odzwierzęcych, np. roślinne mleko. Dodatkowo dzięki wynalazkowi polioli czy bezglutenowych mąk możesz przygotować deser w wersji fit. A czy da się zrobić wegański sernik na zimno – bez twarogu, bez żelatyny…? Jak najbardziej!
Forma 23x23 cm
Składniki
Namocz daktyle. Gdy zmiękną, posiekaj. Zmiel migdały w malakserze. Roztop olej kokosowy. Połącz daktyle, migdały, olej kokosowy, masło orzechowe i kakao. Zblenduj na zwartą, kleistą masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej trochę wody. Wyłóż masą dno formy o wymiarach około 23x23 cm. Wstaw do lodówki.
Przepłucz kaszę jaglaną. Wsyp do garnka wraz z orzechami nerkowca. Zalej mlekiem roślinnym. Zagotuj. Gotuj przez około 20-30 minut – na wolnym ogniu bez przykrycia, co pewien czas mieszając. Kasza powinna wchłonąć całe mleko i się rozkleić. Uważaj, by nie przypalić garnka, ale nie dolewaj więcej płynu.
Do ciepłej kaszy z nerkowcami dodaj erytrytol (jeśli nie liczysz kalorii, możesz zastąpić go np. syropem z agawy), sok z cytryny oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Zblenduj całość na jednolitą, kremową masę. Przełóż ją na przygotowany spód. Wyrównaj i wstaw z powrotem do lodówki.
Zblenduj truskawki z erytrytolem (lud syropem). Jeśli korzystasz w mrożonych owoców, wcześniej je rozmroź. Odłóż połowę musu. Wymieszaj go z mąką ziemniaczaną i czarnuszką. Resztę musu zagotuj w rondelku. Gdy zacznie się gotować, dodaj mus z mąką ziemniaczaną i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając. Przestudź i przelej na masę z kaszy jaglanej. Wstaw do lodówki na kilka godzin.