Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wegańskie ciasto orzechowe jest bardzo wilgotne, miękkie i pyszne. Słodkie daktyle i chrupiące orzechy nerkowca świetnie komponują się z lekko kokosowym puddingiem na wierzchu.
Wymiary formy: 20x20 cm.
Smaczne danie :)
Odsłon: 591
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 945
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26158
Smaczne danie :)
Odsłon: 591
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 945
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26158
Składniki
Przygotuj ciasto. Z daktyli usuń pestki i bardzo drobno je posiekaj. Zalej wodą i pozostaw na ok. 30-60 minut. Orzechy także drobno posiekaj.
W misce ubij olej z cukrem na jednolitą masę. Następnie dołóż przesiane mąkę pszenną, sól i sodę. Wymieszaj.
Dodaj mąkę pełnoziarnistą i ponownie wymieszaj, a następne wsyp nieodciśnięte z wody daktyle i posiekane orzechy. Delikatnie rozprowadź je łyżką.
Ciasto wlej do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z piekarnika, a po 10 minutach odstaw je na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj warstwę puddingu. W misce roztrzep dobrze mąkę w mleku. Możesz użyć do tego shakera lub podzielić składniki na porcje – np. połowę mąki rozrobić w ¼ szklanki płynu i gotową mieszankę przelać do garnka.
Dodaj cukier, a następnie podgrzewaj mieszankę, często mieszając, do zgęstnienia.
Zdejmij masę z ognia, dodaj cukier waniliowy oraz osełkę. Ubij na gładką konsystencję i pozostaw do lekkiego przestudzenia pod przykryciem z folii aluminiowej.
Ciasto włóż z powrotem do blaszki. Jeszcze lekko ciepły pudding wylej na upieczony spód i wstaw całość do lodówki na ok. 4 godziny.
Po stężeniu posyp wierzch wegańskiego ciasta orzechowego wiórkami kokosa. Podawaj na zimno.