Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to ciasto znalazłam na "Słodkiej stronie". W oryginalnym przepisie jest masa budyniowa, ja zamieniłam ją na krem pomarańczowy z serka mascarpone, którym przełożony jest biszkopt z makiem. Ciasto zawiera również alkohol, jak przystało na "Dame weselną". Polecam.
Pierniczki czekoladowe to pyszne, aromatyczne ciasteczka czekoladowe z korzen...
Odsłon: 147
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 293
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1035
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 4241
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika. Niestety, czase...
Odsłon: 4038
Pierniczki czekoladowe to pyszne, aromatyczne ciasteczka czekoladowe z korzen...
Odsłon: 147
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 293
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 1035
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 4241
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika. Niestety, czase...
Odsłon: 4038
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypać cukier z cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Na końcu wsypać mak i też dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 25 x 25cm. Wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec ok.30 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu, przekroić biszkopt na dwie części.
Z dwóch pomarańczy zetrzeć skórkę, a z trzech wycisnąć sok. Do soku dodać wodę, cukier, olejek pomarańczowy i startą skórkę . Całość zagotować. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego soku. Energicznie mieszać, aż masa zgęstnieje i powstanie kisiel. Kisiel przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuch i odstawić do wystudzenia.
Serek mascarpone przełożyć do miski i utrzeć z kisielem pomarańczowym /dodawać po troszku, aby nie powstały grudki/ i utrzeć na puszysty krem.
Na dolną część biszkoptu wyłożyć 3/4 kremu pomarańczowego, przykryć drugą częścią i położyć resztę kremu. Wyrównać. Każdy z herbatników zanurzyć na sekundę w wódce i ułożyć na wierzchniej warstwie kremu.
Śmietankę zagrzać /nie gotować/ , dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia. Kiedy lekko przestygnie dodać wódkę , wymieszać i równomiernie rozprowadzić polewę na herbatnikach. Od razu posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach i ma niepowtarzalny smak .Idealnie pasuje do kawusi jak i dobrej herbatki. Życzę SMACZNEGO!