Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepsza tradycyjne baba wielkanocna pachnąca drożdżami :)
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5381
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29719
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19366
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1019
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5381
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29719
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 226
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19366
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1019
Składniki
1. z połowy mleka , jednej łyżki cukru i drożdży przygotowuję zaczyn, w kubeczku powinien postać w cieple 10 minut powinny, drożdże rosnąc :) 2. do miski wsypuję mąkę i cukier, wlewam zaczyn mieszam łyżka, dodaję pozostałe mleko , jajka i tłuszcz. Mieszam, a potem wyrabiam ręka kilka minut tak aby wtloczyć do ciasta powietrze, Dodaj skórkę z cytryny i rodzynki wyrabiam jeszcze trochę. Zostawiam teraz przykrywając ściereczką do wyrośnięcia ok 30 minut. Powinno podrosnąć ok. 1/2
3. Przekładam do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułka formy na babkę. Zostawiam jeszcze do wyrośnięcia kolejne 15 minut i do pieca na ok 45 minut na 190 stopnia. 4. Po wyjęciu z pieca baba stygnie w formie. Potem wyjmuję z formy i obracam i polewam trochę lukrem cytrynowym 5. Taka babka jest pulchna, pachnąca i pyszna!