Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 03-04-2022
Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale warto już pomału zacząć planowac co przygotować, żeby dobrze zorganizowanac sobie ten przedświąteczny czas. Dzisiaj królowa ciast na świątecznym stole - wielkanocna babka cytrynowo-jogurtowa. Dzięki dodatkowi jogurtu jest bardzo wilgotna, a dodatek cytrusow sprawia, że jest bardzo aromatyczna. Zapraszam :)
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 20382
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 135
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 304
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 387
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 20382
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 135
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 304
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 387
Składniki
Masło rozpuścić i zostawić do wystudzenia. Jajka utrzeć z cukrem, cukrem z skórka cytrynową na puszystą masę, nastepnie dodać przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, dalej delikatnie miksować. Dodać również wystudzone masło, jogurt naturalny i oba soki. Całość dalej ucierać do połączenia składników. Gotową masę przelać do formy, ja użyłam silikonowej, więc niczym nie natłuszczalam. Babkę piec przez ok.50 min w temp. 180 stopni. Gotową babkę zostawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok z pomarańczy i wymieszać. Zimna babkę polać przygotowanym lukrem.
Smacznego !