Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hot Cross Buns to wielkanocne bułeczki drożdżowe z przyprawami i owocami, odznaczające się charakterystycznym krzyżem z jasnego ciasta. W Wiekiej Brytanii tradycyjnie pieczone – i zjadane! – są już w Wielki Piątek, i jak to z ludowymi wypiekami bywa, łączą się z nimi liczne przesądy. Zapraszam!
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2443
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3095
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2764
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2443
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 33
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3095
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2764
Składniki
Przygotuj zaczyn. Podgrzej mleko do temperatury ciała. Dodaj drożdże i łyżkę cukru; odstaw w ciepłe miejsce.
Do misy miksera dodaj 500 g mąki, resztę cukru, sól oraz przyprawę korzenną. Dodaj zaczyn. Zacznij mieszać na wolnych obrotach.
Dodaj dwa roztrzepane jajka; wymieszaj.
Dodaj roztopione i przestudzone masło; wymieszaj.
Wyrabiaj kilka minut do osiągnięcia gładkiej masy.
Dodaj skórkę cytryny oraz suszone owoce; mieszaj, aż będą równo rozprowadzone w cieście.
Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
Włóż ciasto do naoliwionej miski; przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrastaniu wybij z ciasta powietrze, a następnie wyłóż je na podsypany mąką blat i uformuj bułeczki.
Ukształtowane bułeczki odstaw na chwilę na blaszce pod przykryciem do podrośnięcia; następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Przygotuj pastę z mąki: do 5 łyżek mąki dodawaj stopniowo wodę do uzyskania gładkiej pasty. Ozdób bułeczki, rysując pastą krzyże.
Bułeczki piecz w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez 15 minut.
Wyłóż bułeczki na kratkę do wystudzenia.
Rozpuść dżem; płynnym dżemem posmaruj wystudzone bułeczki, nadając im połysk.
Smacznego!