Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zawsze przed Wielkanocą piekę koszyk z ciasta na stół, wsadzam do niego rożne świąteczne słodkości-taka słodka ozdoba stołu :)
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 314
Królowa grilla :)
Odsłon: 98
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 78
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 94
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 314
Królowa grilla :)
Odsłon: 98
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 78
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 94
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
do miski daję troszkę świeżych drożdży, łyżkę cukru i ok szklankę wody. Dodaję trochę maki mieszam i odstawiam do podrośnięcia. Potem dodaję trochę oleju i maki-wyrabiam ciasta tak by było elastyczne.
Zostawiam do wyrośnięcia i przystępuję do plecenia koszyka. Koszyk wykonujemy na misce. Ja polecam metalową, ale porcelanowa, ceramiczna też się nada. Miskę owijamy folią aluminiową. Potem smarujemy ją delikatnie olejem. Kawałek ciasta wałkujemy i wycinamy paski. Paski układamy na miskę tak by na jej górze się krzyżowały. Do dużego koszyka użyłam 8 krzyżujących się pasków, czyli 16 pojedynczych żeber koszyka.
Miejsce krzyżowania się pasków mocna dociskamy by było równe. Potem bierzemy kawałek ciasta i rolujemy go na niezbyt gruby wałek i przeplatamy między paskami.
Koszyk przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni.
Po upieczeniu chwilę studzimy i delikatnie wyciągamy miskę i usuwamy folię. Uchwyt koszyka ja robię na stelażu z drutu. Na gruby drut nawijamy ciasto, formuję go z łuk, smaruję jajkiem i piekę na złoty kolor. Potem w koszyku robię dziurkę grubą igłą i wciskam końce drutu. Można wzmocnić klejem (jeśli ma to być tylko ozdoba) lub kokardką.