Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec drożdżowy"
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 807
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 807
Składniki
Margarynę roztop. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru oraz 1 szklanki letniego mleka. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Wsyp 3 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i od- staw w ciepłe miejsce na 20-30 min.
Mąkę, która została, przesiej na stolnicę, dodaj cukier, jajko, pozostałe mleko, tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60x25 cm. Rozłóż na nim żurawinę, rodzynki oraz słupki migdałowe. Zwiń wzdłuż dłuższego boku. Roladę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ułóż tak, by powstał wieniec. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem.
Ostrym nożem natnij i lekko rozchyl tak, by utworzył się wachlarz. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz 40-50 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 220 kilokalorii
Ciasto szybciej wyrośnie, jeśli wstawimy je do piekarnika nagrzanego do temp. 50°CŹródło: Świat i Ludzie