Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa drożdżówka z nadzieniem twarogowym, udekorowana gęstym, cytrynowym lukrem. Przepis pochodzi z 464. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 216
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 968
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666479
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 216
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 968
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666479
Składniki
Mleko przelać do rondelka. Wrzucić masło i podgrzać.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Wlać mleko z masłem i odstawić, by zaczyn popracował.
Wybić jajko i wyrobić. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni i od miski przykryć i na 45 minut zostawić w ciepłym miejscu.
Twaróg przełożyć do drugiej miski, dodać miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, cynamon i żółtko. Rozgnieść widelcem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć farsz. Brzegi zostawić bez nadzienia, za to posmarować roztrzepanym białkiem. Zwinąć jak roladę. Końcówki skleić. Wałek przeciąć wzdłuż na pół. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapleść i zawinąć w ten sposób, by powstał wieniec. Wierzch posmarować resztą białka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Gdy ciasto podrośnie podnieść temp. do 170 st. C i piec na złoty kolor przez 45 minut.
Po wystudzeniu udekorować lukrem na cukrze pudrze i soku z cytryny.