Domowa drożdżówka z nadzieniem twarogowym, udekorowana gęstym, cytrynowym lukrem. Przepis pochodzi z 464. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Wieniec drożdżowy z serem według Ewy Wachowicz
Składniki
- 400 g mąki
- 70 g cukru
- 20 g drożdży
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
Nadzienie:
- 400 g tłustego twarogu w kostce
- 40 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko (białko przyda się do posmarowania ciasta)
Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Składniki
- 400 g mąki
- 70 g cukru
- 20 g drożdży
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
Nadzienie:
- 400 g tłustego twarogu w kostce
- 40 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko (białko przyda się do posmarowania ciasta)
Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny

Etapy przygotowania
Mleko przelać do rondelka. Wrzucić masło i podgrzać.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Wlać mleko z masłem i odstawić, by zaczyn popracował.
Wybić jajko i wyrobić. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni i od miski przykryć i na 45 minut zostawić w ciepłym miejscu.
Twaróg przełożyć do drugiej miski, dodać miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, cynamon i żółtko. Rozgnieść widelcem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć farsz. Brzegi zostawić bez nadzienia, za to posmarować roztrzepanym białkiem. Zwinąć jak roladę. Końcówki skleić. Wałek przeciąć wzdłuż na pół. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapleść i zawinąć w ten sposób, by powstał wieniec. Wierzch posmarować resztą białka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Gdy ciasto podrośnie podnieść temp. do 170 st. C i piec na złoty kolor przez 45 minut.
Po wystudzeniu udekorować lukrem na cukrze pudrze i soku z cytryny.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)



Składniki
- 400 g mąki
- 70 g cukru
- 20 g drożdży
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 400 g tłustego twarogu w kostce
- 40 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko (białko przyda się do posmarowania ciasta)
- cukier puder
- sok z cytryny
Mleko przelać do rondelka. Wrzucić masło i podgrzać.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, wsypać cukier i wkruszyć drożdże. Wlać mleko z masłem i odstawić, by zaczyn popracował.
Wybić jajko i wyrobić. Gdy ciasto będzie odchodzić od dłoni i od miski przykryć i na 45 minut zostawić w ciepłym miejscu.
Twaróg przełożyć do drugiej miski, dodać miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, cynamon i żółtko. Rozgnieść widelcem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć farsz. Brzegi zostawić bez nadzienia, za to posmarować roztrzepanym białkiem. Zwinąć jak roladę. Końcówki skleić. Wałek przeciąć wzdłuż na pół. Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapleść i zawinąć w ten sposób, by powstał wieniec. Wierzch posmarować resztą białka.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Gdy ciasto podrośnie podnieść temp. do 170 st. C i piec na złoty kolor przez 45 minut.
Po wystudzeniu udekorować lukrem na cukrze pudrze i soku z cytryny.
Pyszotka:)
Smakowita drożdżówka, fajny przepis.;)
Przepyszna drożdżówka:)