Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec marchewkowy w polewie"
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 148
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 867
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 125
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 148
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 867
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 171
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 99
Składniki
ok. 105 minut
Masło stopić, przestudzić. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć ze szczyptą soli, cukrem wanilinowym i 14 dag cukru na puszystą, jasnokremową masę. Porcjami dodawać wystudzone masło. Wlać sok wyciśnięty z cytryny. Dołożyć startą marchewkę, zmielone migdały, skórkę otartą z cytryny oraz cynamon.
Białka ubić z 14 dag cukru na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z przygotowaną masą. Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką.
Formę z kominkiem (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem. Oprószyć tartą bułką. Nałożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut. Upieczony wieniec studzić 30 minut w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić ją z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (w naczyniu umieszczonym nad parującą wodą). Polewę studzić 10 minut, oblać nią ciasto. Odłożyć na 2 godziny, by polewa dobrze zastygła. Przed podaniem ewentualnie ozdobić wieniec rozetkami bitej śmietany.Źródło: Życie na gorąco