Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Racuchy wigilijne
  • Ciasta
  • Przepis na

Racuchy wigilijne

06.08.2025 Odsłon: 16365
5.0 (18 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Racuchy wigilijne to idealne danie na świąteczny deser czy podwieczorek, choć z powodzeniem możesz także przygotować je na co dzień. Zachwycą wszystkich swoją pulchnością, miękkością i wyjątkowym aromatem. Z powodzeniem dodaj do nich ulubione składniki - skórki owocowe, wiórki kokosowe, płatki czekolady. 

Racuchy wigilijne - pozwól sobie na chwilę przyjemności 

Wigilijne racuchy to deser idealny na każdą wyjątkową okazję. Świetnie pasują z różnymi dodatkami, a w dodatku możesz zaserwować je na dużej paterze, dzięki czemu każdy weźmie dokładnie tyle, ile będzie chciał. Zapach smażonych racuchów roznoszący się po domu z pewnością przywoła świąteczny nastrój, a ich smażenie to dobra okazja, by cieszyć się wspólnym gotowaniem z całą rodziną, szczególnie dziećmi. Sam przepis jest wyjątkowo prosty i szybki - nie zabierze ci wiele czasu podczas świątecznych przygotowań do kolacji wigilijnej. Będzie ciekawą alternatywą dla klasycznej babki drożdżowej. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Tradycyjne wigilijne racuchy - jakie składniki sprawdzą się najlepiej? 

W przepisie mówi się o użyciu świeżych drożdży, ale z powodzeniem można też użyć drożdży suszonych. Ogólna zasada mówi, że 25 g świeżych drożdży to odpowiednik 7 g suchych, czyli jedno opakowanie. Pamiętaj, że drożdże świeże rozrabia się z cukrem i ciepłym mlekiem, a drożdże instant wsypujesz bezpośrednio do mąki. Upewnij się tylko, że reszta składników jest lekko ciepła, by doszło aktywacji. Najlepiej używać mąki tortowej lub typu 500, które świetnie nadają się do wyrobienia ciasta drożdżowego. Im grubiej mielona mąka, tym ciasto będzie gęstsze i trudniejsze do dalszej obróbki, dlatego w razie potrzeby dolej dodatkowego mleka lub nawet wody. Osoby na diecie wegańskiej, które szukają zamiennika dla tradycyjnego mleka od krowy, mogą użyć mleka sojowego lub owsianego o neutralnym smaku i kremowej konsystencji. 

Racuchy drożdżowe - najczęstsze problemy z ciastem 

Jeśli ciasto nie rośnie, to najprawdopodobniej drożdże znajdują się w zbyt zimnym lub zbyt ciepłym środowisku. Optymalna temperatura dla nich to około 35-40°C. W zimie często jest za zimno, dlatego możesz miskę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 st. Celsjusza przy uchylonych drzwiczkach. Spróbuj dosypać dodatkową łyżkę cukru, który jest pożywką dla drożdży i może pomóc je aktywować. Jeśli mimo wszystko, masa na racuchy wigilijne nie chce rosnąć, sprawdź, czy użyte drożdże nie są stare - w takim przypadku musisz niestety rozpocząć pracę od nowa z innymi składnikami. Ciasto na racuchy drożdżowe powinno być gęste, ale nie sztywne. Niech swobodnie spada z łyżki, ale nie może się lać jak w przypadku naleśników. Kontroluj konsystencję za pomocą mąki pszennej i mleka. Za każdym razem dobrze wymieszaj całą masę. 

Smażenie racuchów - jak to zrobić poprawnie? 

Najlepszy do smażenia jest olej rzepakowy lub słonecznikowy, które mają wysoką temperaturę dymienia. Możesz z powodzeniem użyć też masła klarowanego, które doda całemu dania przyjemnego aromatu, jednak należy bardzo uważać, by nie doszło do przypalenia. Zanim nałożysz pierwsze porcje ciasta, dobrze rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Zbyt niska temperatura sprawi, że racuchy wigilijne staną się tłuste; za wysoka spowoduje, że placki z zewnątrz się spalą, a wewnątrz pozostaną surowe. Dobrym testem jest wrzucenie odrobiny ciasta na patelnię – jeśli zacznie się od razu smażyć i pojawią się delikatne bąbelki, temperatura jest idealna. Smaż racuchy do zezłocenia z obu stron, a następnie odkładaj na papierowe ręczniki. Te wigilijne placki możesz też upiec w piekarniku, by były zdrowsze i mniej kaloryczne! Wystarczy wylać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 15-20 minut. Niestety będą mniej chrupiące, ale znacznie lżejsze. 

Jak serwować placki wigilijne? 

Racuchy wigilijne tradycyjnie podaje się z cukrem pudrem, ale doskonale smakują również z konfiturą truskawkową, porzeczkową czy malinową. Bardzo dobrze pasują też ze świeżymi owocami, syropem klonowym czy bitą śmietaną. Idealnie wkomponują się w inne potrawy wigilijnego stołu - sałatki świąteczne, ciasta oraz ryby. Placuszki najlepiej podawaj kilka minut po usmażeniu, ale jeśli musisz je przechować, trzymaj je w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni. Podgrzewaj je na patelni po dodaniu odrobiny tłuszczu.  

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7574

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 290

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 324

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2622

do 30 min 30 min
5
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 381

do 15 min 15 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 201

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7574

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 290

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 324

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2622

do 30 min 30 min
5
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 381

do 15 min 15 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 201

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Racuchy wigilijne
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 480 g mąki pszennej,
  • 360 ml mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • łyżka cukru,
  • szczypta soli.
Dodatkowo:
  • olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
1

W małym garnuszki podgrzej 100 ml mleka. Do miseczki wkrusz drożdże i wymieszaj je z cukrem. Następnie wlej lenie mleko i dodaj 2 łyżki mąki. Całość zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

2

Do dużej miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Następnie wlej zaczyn i wszystko wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj resztę mleka, wbij jajka i ponownie wymieszaj. Przykryj ścierką i odłóż do wyrośnięcia na godzinę.

3

Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Wigilijne racuchy podawaj oprószone cukrem pudrem i cynamonem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki