Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast zwykłego makowca, możesz przygotować trochę w inny sposób, który swym wyglądem zaskoczy gości, jak również będzie ozdobom świątecznego stołu. Genialny prosty i szybki w przygotowaniu przepis na wyjątkowy deser dla każdego i na każdą okazje.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34017
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 455
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1697
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 18
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10241
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34017
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 455
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1697
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 18
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10241
Składniki
1. Mleko lekko podgrzewam, wsypuję do mleka cukier i drożdże pokruszone. Dokładnie mieszam, dodaję żółtka jajek, wsypuję mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
2. Po tym czasie wykładam ciasto na oprószony blat mąką i dzielimy na cztery części.
3. Każdą część ciasta rozwałkowuję w koła 30 cm. 4. Dwa białka z jajek ubijam, łączę z masą makową. 5. Pierwszą część ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję 1/3 masą makową.
6. Układam kolejną rozwałkowaną porcję ciasta, smaruję połową masy makowej. 7. Przykrywam trzecim blatem ciasta, smaruję pozostałą masą makową. 8. Na wierzch układam ostatni kawałek ciasta. 9. Na środku zaznaczam szklanką okrąg.
10. Za pomocą ostrego noża, zaczynając od miejsca zaznaczonego szklanką, dzielę ciasto na 12 części.
11. Następnie każdy kawałek ciasta zwijam dwa razy do środka. 12. Piekę 20 minut w 180°C w rozgrzanym piekarniku.
13. Gotowe. 14. Smacznego.