Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast zwykłego makowca, możesz przygotować trochę w inny sposób, który swym wyglądem zaskoczy gości, jak również będzie ozdobom świątecznego stołu. Genialny prosty i szybki w przygotowaniu przepis na wyjątkowy deser dla każdego i na każdą okazje.
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 15
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 105
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 1877
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 130
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 15
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 105
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 1877
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 130
Składniki
1. Mleko lekko podgrzewam, wsypuję do mleka cukier i drożdże pokruszone. Dokładnie mieszam, dodaję żółtka jajek, wsypuję mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
2. Po tym czasie wykładam ciasto na oprószony blat mąką i dzielimy na cztery części.
3. Każdą część ciasta rozwałkowuję w koła 30 cm. 4. Dwa białka z jajek ubijam, łączę z masą makową. 5. Pierwszą część ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję 1/3 masą makową.
6. Układam kolejną rozwałkowaną porcję ciasta, smaruję połową masy makowej. 7. Przykrywam trzecim blatem ciasta, smaruję pozostałą masą makową. 8. Na wierzch układam ostatni kawałek ciasta. 9. Na środku zaznaczam szklanką okrąg.
10. Za pomocą ostrego noża, zaczynając od miejsca zaznaczonego szklanką, dzielę ciasto na 12 części.
11. Następnie każdy kawałek ciasta zwijam dwa razy do środka. 12. Piekę 20 minut w 180°C w rozgrzanym piekarniku.
13. Gotowe. 14. Smacznego.