Marzy Ci się oryginalne, wilgotne ciasto czekoladowe? Jak wiadomo, ani czekolada, ani kakao wilgotne nie są, więc jeśli chcesz uzyskać soczysty, rozpływający się w ustach miąższ, musisz osiągnąć to z użyciem innych składników. A gdyby tak upiec tradycyjny, hawajski chlebek bananowy (nie oszukujmy się – to ciasto!) i dodać do niego tabliczkę ulubionej czekolady? Spróbuj koniecznie! Bananowiec to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, wyjątkowo smaczne ciasto, które nie traci na świeżości ani wilgotności przez wiele dni… Oczywiście nie licz na to, że uchowa się w twoim domu aż tak długo – jest tak pyszny, że „znika w oczach”. W czekoladowym wariancie nabiera nowego charakteru. Z pewnością stanie się ulubionym deserem całej twojej rodziny.
Wilgotne ciasto czekoladowe
Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 dojrzałe banany
- 180 g oleju rzepakowego
- 100-200 g ulubionej czekolady
Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 dojrzałe banany
- 180 g oleju rzepakowego
- 100-200 g ulubionej czekolady

Etapy przygotowania
Formę keksową o wymiarach około 30x10 cm natłuść masłem i przyprósz mąką lub bułką tartą.
Produkty sypkie – mąkę, sól, sodę – wymieszaj w misce.
W osobnej misce utrzyj cukier z jajkami (w temperaturze pokojowej). Połącz je z olejem.
Rozgnieć obrane ze skórki banany na purée (możesz zblendować).
Posiekaj czekoladę na nieduże kawałki.
Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Przelej ciasto do keksówki i wstaw na środkowy poziom rozgrzanego do 175°C piekarnika. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 166
Przepis na brioszki, które można podać zarówno ze słodkim jak i słonym dodatk...
Odsłon: 183
Ostatnio komentowane przepisy

Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 166
Przepis na brioszki, które można podać zarówno ze słodkim jak i słonym dodatk...
Odsłon: 183



Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 dojrzałe banany
- 180 g oleju rzepakowego
- 100-200 g ulubionej czekolady
Formę keksową o wymiarach około 30x10 cm natłuść masłem i przyprósz mąką lub bułką tartą.
Produkty sypkie – mąkę, sól, sodę – wymieszaj w misce.
W osobnej misce utrzyj cukier z jajkami (w temperaturze pokojowej). Połącz je z olejem.
Rozgnieć obrane ze skórki banany na purée (możesz zblendować).
Posiekaj czekoladę na nieduże kawałki.
Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Przelej ciasto do keksówki i wstaw na środkowy poziom rozgrzanego do 175°C piekarnika. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Pyszotka:)
Pychotka:)