Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na klasyczny brytyjski deser: słodziutkie, wilgotne ciasto z daktylami, skąpane w karmelowym sosie. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, ale nie martwcie się – po podgrzaniu na drugi dzień jest równie pyszne! Deser wychodzi mocno karmelowy w smaku, niesamowicie lekki i puszysty, a jednocześnie wilgotny. Co ciekawe, ciasto wcale nie jest mocno słodkie, wręcz przeciwnie - większość słodyczy pochodzi raczej z sosu. Całość stanowi pyszną, mocno uzależniającą kompozycję, którą polecam absolutnie każdemu.
mikser, blaszka 18 x 28 cm
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5055
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 608
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2357
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 165
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5055
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 608
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2357
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 165
Składniki
Do średniej miski przesyp 250 g pokrojonych w drobną kostkę daktyli. Do owoców dodaj 250 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Krótko przemieszaj zawartość naczynia i upewnij się, że wszystkie kawałki daktyli są przykryte płynem. Tak przygotowane owoce odstaw na około 30 minut, do namoczenia. Po tym czasie zblenduj daktyle na prawie gładką masę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstaw daktyle na bok.
Przesiej 300 g mąki pszennej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Dodaj do nich niewielką szczyptę soli i krótko przemieszaj całość przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków. Miskę ze składnikami suchymi na chwilę odstaw.
Do osobnej, dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła oraz 90 g jasnego i 90 g ciemnego brązowego cukru. Utrzyj tłuszcz wraz z cukrem przy pomocy miksera, do momentu, w którym cukier się rozpuści, a całość utworzy w miarę jasną i puszystą masę. Zajmie to trochę czasu, więc uzbrój się w cierpliwość. Od czasu do czasu oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do masła 3 duże jajka. Rób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem dokładnie ucieraj zawartość miski przed dodaniem kolejnego.
Po wykorzystaniu wszystkich jajek dodaj do masy zblendowane daktyle oraz dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego. Zawartość naczynia krótko mieszam, tylko do równego rozprowadzenia daktyli i wanilii. Wlej do ciasta 180 ml mleka i krótko przemieszaj, tylko do równego rozprowadzenia płynu. Na tym etapie ciasto będzie bardzo ziarniste.
Dodaj mąkę w kilku partiach, po kilka łyżek na raz, za każdym razem delikatnie łącząc ją z masą przy pomocy sylikonowej szpatułki.
Gotowe ciasto przelej do blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Spód blachy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki natłuść i oprósz mąką. Masę rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni formy i wyrównaj jej wierzch.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 – 50 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wyjdzie czysta, a wierzch deseru będzie sprężysty w dotyku. Jeśli ciasto zbyt szybko nabierze koloru, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Na mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia przygotuj sos, którym nasączysz i polejesz ciasto. Do garnka z grubym dnem przełóż 60 g masła i 180 g ciemnego, brązowego cukru oraz około połowę przygotowanej śmietanki kremówki (120 g). Włącz pod garnkiem średni ogień i mieszaj całość przy pomocy sylikonowej szpatułki do całkowitego połączenia się składników. Po uzyskaniu jednolitego płynu doprowadź sos do wrzenia. Od tego momentu gotuj sos przez około 3 minuty, aż lekko się zagęści i ściemnieje. Ważne jest, żeby nie przerywać mieszania, w innym wypadku sos może się przypalić i nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.
Po 3 minutach gotowania zdejmij garnek z ognia i dodaj do sosu resztę śmietanki. Zrób to powoli, stale mieszając sos przy pomocy sylikonowej szpatułki. Tak przygotowany sos przelej do naczynia, z którego łatwo będzie go wylać na gorące ciasto, i odstaw na bok do chwili, kiedy będzie gotowe.
Wyjmij blaszkę z upieczonym ciastem z piekarnika i odstaw na blat. Od razu nakłuj ciasto przy pomocy grubego patyczka do szaszłyków. Wylej około połowę gorącego sosu karmelowego bezpośrednio na dziury i postaraj się pokryć nim cały wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto pozostaw na blacie na około 10 minut, do wchłonięcia sosu. Po tym czasie od razu pokrój deser w kawałki, polej dodatkowo gorącym sosem i podaj, najlepiej w towarzystwie bitej śmietany albo gałki lodów waniliowych.
Smacznego!