Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Wilgotne ciasto z daktylami i domowym sosem karmelowym - sticky toffee pudding
  • Ciasta
  • Przepis na

Wilgotne ciasto z daktylami i domowym sosem karmelowym - sticky toffee pudding

10.01.2025 Odsłon: 3989
5.0 (5 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na klasyczny brytyjski deser: słodziutkie, wilgotne ciasto z daktylami, skąpane w karmelowym sosie. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, ale nie martwcie się – po podgrzaniu na drugi dzień jest równie pyszne! Deser wychodzi mocno karmelowy w smaku, niesamowicie lekki i puszysty, a jednocześnie wilgotny. Co ciekawe, ciasto wcale nie jest mocno słodkie, wręcz przeciwnie - większość słodyczy pochodzi raczej z sosu. Całość stanowi pyszną, mocno uzależniającą kompozycję, którą polecam absolutnie każdemu.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 331

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60618

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 515

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1119

do 30 min 30 min
10
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4761

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1407

do 30 min 30 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 331

do 30 min 30 min
3
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60618

> 60 min >60 min
114
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 515

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1119

do 30 min 30 min
10
wałek
wałek
Dania główne

Papryka faszerowana

Dania główne Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...

  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 4761

do 30 min 30 min
11
wałek
wałek
Dania główne

Ryba po grecku

Dania główne Ryba po grecku

Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ryby
  • Przyprawy

Odsłon: 1407

do 30 min 30 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Wilgotne ciasto z daktylami i domowym sosem karmelowym - sticky toffee pudding
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto
  • 250 g daktyli
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 g (ok. 2 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 150 g masła
  • 180 g brązowego cukru; ja używam 90 g jasnego brązowego cukru i 90 g ciemnego brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 180 ml mleka
Sos karmelowy
  • 180 g ciemnego brązowego cukru
  • 60 g masła
  • 240 g śmietanki kremówki (36%)
Sposób przygotowania:
1

Do średniej miski przesyp 250 g pokrojonych w drobną kostkę daktyli. Do owoców dodaj 250 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody i płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Krótko przemieszaj zawartość naczynia i upewnij się, że wszystkie kawałki daktyli są przykryte płynem. Tak przygotowane owoce odstaw na około 30 minut, do namoczenia. Po tym czasie zblenduj daktyle na prawie gładką masę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji odstaw daktyle na bok.

2

Przesiej 300 g mąki pszennej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia przez drobne sitko, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Dodaj do nich niewielką szczyptę soli i krótko przemieszaj całość przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków. Miskę ze składnikami suchymi na chwilę odstaw.

3

Do osobnej, dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła oraz 90 g jasnego i 90 g ciemnego brązowego cukru. Utrzyj tłuszcz wraz z cukrem przy pomocy miksera, do momentu, w którym cukier się rozpuści, a całość utworzy w miarę jasną i puszystą masę. Zajmie to trochę czasu, więc uzbrój się w cierpliwość. Od czasu do czasu oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki.

4

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do masła 3 duże jajka. Rób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem dokładnie ucieraj zawartość miski przed dodaniem kolejnego.

5

Po wykorzystaniu wszystkich jajek dodaj do masy zblendowane daktyle oraz dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego. Zawartość naczynia krótko mieszam, tylko do równego rozprowadzenia daktyli i wanilii. Wlej do ciasta 180 ml mleka i krótko przemieszaj, tylko do równego rozprowadzenia płynu. Na tym etapie ciasto będzie bardzo ziarniste.

6

Dodaj mąkę w kilku partiach, po kilka łyżek na raz, za każdym razem delikatnie łącząc ją z masą przy pomocy sylikonowej szpatułki.

7

Gotowe ciasto przelej do blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Spód blachy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki natłuść i oprósz mąką. Masę rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni formy i wyrównaj jej wierzch.

8

Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 40 – 50 minut, do chwili, kiedy wykałaczka wbita w najgrubsze miejsce wyjdzie czysta, a wierzch deseru będzie sprężysty w dotyku. Jeśli ciasto zbyt szybko nabierze koloru, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.

9

Na mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia przygotuj sos, którym nasączysz i polejesz ciasto. Do garnka z grubym dnem przełóż 60 g masła i 180 g ciemnego, brązowego cukru oraz około połowę przygotowanej śmietanki kremówki (120 g). Włącz pod garnkiem średni ogień i mieszaj całość przy pomocy sylikonowej szpatułki do całkowitego połączenia się składników. Po uzyskaniu jednolitego płynu doprowadź sos do wrzenia. Od tego momentu gotuj sos przez około 3 minuty, aż lekko się zagęści i ściemnieje. Ważne jest, żeby nie przerywać mieszania, w innym wypadku sos może się przypalić i nabrać nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.

10

Po 3 minutach gotowania zdejmij garnek z ognia i dodaj do sosu resztę śmietanki. Zrób to powoli, stale mieszając sos przy pomocy sylikonowej szpatułki. Tak przygotowany sos przelej do naczynia, z którego łatwo będzie go wylać na gorące ciasto, i odstaw na bok do chwili, kiedy będzie gotowe.

11

Wyjmij blaszkę z upieczonym ciastem z piekarnika i odstaw na blat. Od razu nakłuj ciasto przy pomocy grubego patyczka do szaszłyków. Wylej około połowę gorącego sosu karmelowego bezpośrednio na dziury i postaraj się pokryć nim cały wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto pozostaw na blacie na około 10 minut, do wchłonięcia sosu. Po tym czasie od razu pokrój deser w kawałki, polej dodatkowo gorącym sosem i podaj, najlepiej w towarzystwie bitej śmietany albo gałki lodów waniliowych.

12

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki