Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny i aromatyczny biszkopt czekoladowy. Idealny jako baza do wielu ciast. UWAGA! Wszystkie składniki odmierzamy szklanką o pojemności 250ml
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 141
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 157
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
Odsłon: 141
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 157
Składniki
W rondelku umieszczamy 3/4 szklanki cukru, wodę, olej i kakao. Podgrzewamy aż całość się rozpuści i połączy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do momentu połączenia z białkami.
Do ubitej piany stopniowo wlewamy wystudzoną masę kakaową i mieszamy delikatnie szpatułką.
W kilku partiach dodajemy mąkę z proszkiem i sodą i mieszamy dokładnie szpatułką sięgając aż do dna miski, aby mieć pewność że cała mąką rozmieszała się w masie.
Pieczemy w formie o wymiarach 25cm x 30cm przez 45 minut w 180 stopniach (grzałka góra- dół)