Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny zwijany makowiec z gotową masą makową
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 27
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12147
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16277
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 27
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12147
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16277
Składniki
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę maki, łyżkę cukru oraz 50 ml letniego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej miski wsypać pozostałe składniki na ciasto: mąkę, żółtka, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło, pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto do momentu, aż zacznie ładnie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. W tym czasie ubić białka na sztywno. Do białek dodać łyżkami masę makową i po każdym dodaniu wymieszać łyżką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Wyjdą z tej porcji dwa makowce. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć masę makową i zrolować ciasno. Makowce zwinąć dwukrotnie w papier do pieczenia posmarowany olejem, Pomiędzy ciastem a papierem zostaw 1 cm wolnego miejsca. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, rozcinamy papier i studzimy. Lukrujemy lub pudrujemy. Smacznego!