Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny sernik to pozycja obowiązkowa na każdym wielkanocnym stole. Jeśli chcesz wprowadzić odrobinę wiosennej zieleni do kuchni, przygotuj sernik pistacjowy. Jest nie tylko pyszny, ale też wspaniale wygląda.
Tortownica o średnicy 22 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1464
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1464
Składniki
Uważaj, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Ciasto przygotowuje się dzień przed podaniem.
Na początku przygotuj spód sernika. Weź tortownicę o średnicy 22 cm i wyłóż jej dno (bez ścianek) papierem do pieczenia. Ciastka i masło (ogrzane do temperatury pokojowej) zblenduj do połączenia. Do przygotowanej formy wsyp masę. Wyrównaj i dokładnie wklep w dno formy. Włóż do lodówki na pół godziny, aby ciasto się schłodziło.
Gdy spód ciasta będzie się chłodził, zabierz się za przyrządzanie serowo-orzechowej masy. Pistacje wrzuć do blendera i miksuj, aż nie powstanie z nich mączka. Powinna ona w końcu zbić się w grudki. Nie miksuj jednak zbyt długo, żeby nie wytrącił się olej!
Do zmielonych pistacji wlej słodzone mleko skondensowane. Chwilę miksuj, do połączenia w gęstą masę. Przełóż ją następnie do miksera i dodawaj pojedynczo jajka, miksując chwilę po wrzuceniu każdego. Następnie dodaj pozostałe składniki, czyli twaróg i serek mascarpone oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksuj do połączenia w kremową masę.
Wyjmij schłodzony spód ciasta i wlej na niego przygotowaną masę serowo-pistacjową. Wyrównaj.
Piekarnik rozgrzej do 150 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i włóż do niego tortownicę. Piecz przez ok. 60 minut. Następnie przestudź, pozostawiając w wyłączonym już piekarniku. Gdy będzie już chłodny, włóż do lodówki na noc. Przed podaniem oprósz pokruszonymi pistacjami.