Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśnia w czekoladzie kojarzy ci się z czekoladowym cukierkiem? Sprawdź, jak pyszne jest ciasto o takiej nazwie!
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 18598
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 119
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 267
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 344
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 18598
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 119
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 267
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 344
Składniki
Przygotuj ciasto czekoladowe. Włóż wszystkie składniki do misy miksera i zmiksuj hakami na jednolitą masę. Natłuść i oprósz kakao tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłóż jej dno ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto przestygnie, przekrój je na dwa blaty. Skrop je sokiem z wiśni wymieszanym z wódką. Jeden z blatów włóż z powrotem do tortownicy.
Przygotuj masę serowo-czekoladową. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę. Zmiksuj z serkiem mascarpone. Dosłodź do smaku. Przelej masę serowo-czekoladową do tortownicy i zatop w niej wiśnie. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociśnij i wstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Przygotuj polewę do ciasta. Roztop czekoladę deserową w kąpieli wodnej. Wymieszaj ze śmietaną kremówką. Rozprowadź polewę czekoladową na schłodzonym cieście. Odstaw je na kolejną godzinę do lodówki. Czekoladę mleczną zetrzyj na wiórki na mandolinie. Udekoruj nią ciasto przed podaniem.