Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mam coś specjalnego dla wielbicieli czekolady i ciemnych ciast. Kakaowy smak przełamany jest jasnym, migdałowym kremem budyniowym i soczystymi wiśniami. A dla wzmocnienia walorów nie tylko smakowych - chrupiąca warstwa między biszkoptami. Wydaję mi się, że już nic więcej nie muszę dodawać, aby Was przekonać do spróbowania tego ciasta.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
BISZKOPT 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, dalej ubijać. 2. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. 3. Całość przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180 stopni przez ok 20-30 min. 4. Gdy biszkopt ostygnie przekroić na pół. Nasączyć olejkiem migdałowym i ulubionym alkoholem wymieszanym z wodą.
WARSTWA SUCHARKOWO-CZEKOLADOWA 1. Krem czekolado-orzechowy rozpuścić (najwygodniej w kuchence mikrofalowej) 2. Sucharki pokruszyć (ja użyłam tłuczka do mięsa) 3. Rozpuszczony krem wlać na sucharki i dokładnie wymieszać. 4. Gotową masę rozłożyć równomiernie na jednej części biszkoptu, a następnie przykryć drugą częścią. Dobrze docisnąć.
KREM BUDYNIOW 1. W pierwszej kolejności ugotowaćy budyń. W garnku zagotować 1 1/3 szklanki mleka, dodać cukier, cukier waniliowy i migdałowy. Do miski wlać pozostałą część mleka, wsypać obie mąki i dokładnie roztrzepać. Do gotującego się mleka wlać powoli mleko z mąkami i bardzo dokładnie roztrzepać, aby nie powstały grudki. Całość wymieszać i gotować przez ok. 5 min. Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia. 2. Margarynę z masłem (miękkie) zmiksować na pulchną masę, a następnie dodać wystudzony budyń i żółtka dalej ucierać. Dla wzmocnienia smaku można dodać ulubiony alkohol.
CZEKOLADA 1. W garnuszku rozpuścić margarynę. Dodać czekolady, pozostawić na małym ogniu, aż czekolady się rozpuszczą, dokładnie mieszać.
PRZEŁOŻENIE CIASTA 1. Biszkopt 2. Warstwa sucharkowo-czekoladowa 3. Biszkopt 4. Powidła cienka warstwa 5. Krem budyniowy 6. Wiśnie 7. Czekolada (wiśnie najlepiej zalać gorącą czekoladą)
Smacznego :)