Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taka inna szarlotka :) Są jabłka, ciasto kruche i to wszystko dopełnia sok wiśniowy, powiem że wyszła super.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4597
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8303
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13137
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4597
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 866
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8303
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13137
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 464
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 145
Składniki
Na stolnicy zagniatamy ciasto kruche, wstawiamy do lodówki by odpoczęło. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy szklankę soku wiśniowego jak mamy za słodki to rozcieńczamy z wodą, ja miałam robiony i akurat był w sam raz. W pozostałej połowie szklanki soku mieszamy budyń. Do gotującego się soku wsypujemy jabłka, a po chwili rozmieszany budyń.
Ciasto kruche wałkujemy na placek i wylepiamy dno i do połowy brzegi małej tortownicy (20 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto wylewamy nasz jabłkowo- wiśniowy budyń, wstawiamy ciasto do piekarnika na około 50 minut i pieczemy w 170 stopniach. Ubijamy 2 białka z dwoma łyżkami cukru na sztywno, i jak widzimy że ciasto kruche bo bokach zaczyna być przypieczone, dekorujemy wierzch białkami. Całość jeszcze podpiekamy 5 minut.
Ciasto najlepiej schłodzić by masa dobrze zastygła. SMACZNEGO