Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiśniowy torcik bez pieczenia z kremem z mascarpone i śmietany. Prosto, smacznie, słodko i... kalorycznie:)
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 364
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 125
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 364
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 125
Składniki
Spód: ciastka kakaowe /kruche, herbatniki/ rozkruszamy i mieszamy z roztopionym masłem. Masa powinna być lekko wilgotna. Masę wgniatamy w spód tortownicy /20 cm/ i odstawiamy. Galaretkę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ale zamiast wody używamy kompotu. Do ugotowanej galaretki dodajemy wiśnie z kompotu /kilka sztuk odkładamy do dekoracji/ i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę z owocami przekładamy na spód z herbatników. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę lekko ubijamy z cukrem pudrem /dodajemy go według uznania - w zależności od tego jak słodki jest kompot, który użyliśmy do przygotowania galaretki/ a następnie dodajemy porcjami serek mascarpone. Gotowy krem przekładamy na torcik. Na wierzchu układamy odłożone wiśnie i posypujemy startą czekoladą.