Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Tortownica 24 cm
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5279
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34484
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2142
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113805
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 5279
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34484
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2142
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113805
Składniki
Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 24 cm. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Zmiel orzechy na proszek. Wymieszaj z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.
Mikserem na wysokich obrotach ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Zmniejsz obroty miksera do minimum. Nie przerywając ubijania dodaj upłynniony (przestudzony) olej i mleko.
Wyłącz mikser. Partiami dodaj do masy sypkie składniki, całość mieszając łyżką na gładkie, jednolite ciasto.
Przelej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-40 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Przekrój na trzy blaty.
Pokrusz obie czekolady i roztop w kąpieli wodnej. Wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw do przestudzenia.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Rozpuść żelatynę w gorącym mleku.
Delikatnie wmieszaj żelatynę do śmietany. Połącz z masą czekoladową. Gdy pianka zacznie tężeć, przełóż nią blaty ciasta. Posmaruj je także z wierzchu. Odłóż trochę pianki do dekoracji.
Udekoruj ciasto upłynnioną masą kajmakową i resztą pianki (użyj rękawa cukierniczego). Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.