Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To okrągłe ciasteczka cytrynowe, pochodzą ze słonecznej Toskanii. Przepis jest prosty i łatwy do zrobienia. Ciasteczka mają intensywny cytrynowy smak i piękną skorupkę która pęka w trakcie pieczenia.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1046
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4825
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3365
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1046
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4825
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3365
Składniki
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę , następnie dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok, dodajemy do masy, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ręcznie wyrabiamy ciasto i wkłady do lodówki na 1 godzinę .
Następnie ze schłodzonego ciasta odrywaj dowolne porcje i formuj kuleczki. Ciastka możesz robić wielkościowo według własnego uznania mniejsze lub większe .
Każdą kulkę obtaczamy najpierw w cukrze krysztale ,a następnie w cukrze pudrze . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 st.około 12-15 minut. Buon appetito!